Gotuj z Zepter

Szaszłyki wege i mięsne – cztery różne majówkowe menu!

Jak zawsze, przygotowaliśmy cały posiłek w naszych naczyniach Masterpiece. Dzięki stali nierdzewnej 316-L, z której wykonane są wszystkie nasze naczynia kuchenne, zaawansowanej technologii URA i innowacyjnej budowie naczyń, zapewniają maksymalne zachowanie składników odżywczych i smakowych, bez konieczności stosowania dodatkowego tłuszczu lub wody.

Szaszłyki wege z dodatkami

SKŁADNIKI:

Do szaszłyków:

  • Czerwona, żółta i zielona papryka
  • Czerwona cebula
  • Brokuły
  • Cukinia
  • Grzyby
  • Szczypta wędzonej papryki chili

Hummus:

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tahini
  • Sok z jednej cytryny
  • 1 pozioma łyżeczki soli himalajskiej
  • 1 pozioma łyżeczka kminku
  • Około 50 ml oliwy z oliwek

PRZYGOTOWANIE:

Szaszłyki:
Warzywa układaj na zmianę, przygotowane szaszłyki smaż na grillu przez dwie minuty z każdej strony.

Hummus:
Włóż odcedzoną ciecierzycę, tahini, sól, kminek, wędzoną paprykę chili, czosnek, sok z cytryny i oliwę z oliwek do pojemnika MixSy. Mieszaj, aż masa będzie gładka. Jeśli to konieczne, dodaj trochę zalewy w której byłą namoczona ciecierzyca  lub trochę oliwy z oliwek (aż do uzyskania pożądanej konsystencji).

SERWOWANIE:

Na talerz połóż hummus, na nim szaszłyki (posyp je solą himalajską), skrop oliwą z oliwek. Na koniec dodaj drobno posiekany szczypior.

Image_01.jpg

Szaszłyki z kurczaka

SKŁADNIKI:

Do szaszłyków:

– 600 g piersi z kurczaka
– 1 – 2 czerwone cebule

Do marynaty:

– 2 łyżki octu balsamicznego
– ½ łyżeczki wędzonej papryki
– ½ łyżeczki papryki
– ½ łyżeczki suszonego oregano
– 2 ząbki czosnku
– Skórkia i sok z jednej cytryny
– Świeżo zmielony pieprz
– 50 ml oliwy z oliwek

Do sosu jogurtowego:

– 400 ml jogurtu greckiego
– 30 ml oliwy z oliwek
– 1 łyżka drobno posiekanych liści mięty
– 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
– 1 łyżka drobno posiekanej natki pietruszki
– Sok z jednej cytryny
– 1 ostra czerwona papryka
– sól himalajska, pieprz

Dodatkowo do dekoracji:

– 1 awokado
–  Ogórek

PRZYGOTOWANIE:

Image_05.jpg

Mięso:
Przygotuj marynatę w pojemniku VacSy, dobrze wymieszaj i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Zamieszaj ponownie, zamknij pojemnik VacSy i zostaw w lodówce na noc.
Następnego dnia (choć można przygotować mięso kilka dni wcześniej), przygotuj szaszłyki z mięsa i czerwonej cebuli, smaż na grillu przez kilka minut z każdej strony.

Sos jogurtowy:
Wymieszać w misce drobno posiekane liście mięty, bazylii i pietruszki z sokiem z cytryny, odrobiną soli, pieprzem, ostrą papryką (drobno posiekaną), gęstym jogurtem i oliwą z oliwek.

SERWOWANIE:
Na talerzu, na sosie jogurtowym ułóż szaszłyki (posyp je odrobiną soli himalajskiej), następnie pokrojony ogórek i kilka liści awokado obok.

Image_07.jpg

Szaszłyki wieprzowe z ananasem 

SKŁADNIKI:

Dla szaszłyków:
– 600 g polędwicy wieprzowej
– 1 świeży ananas
– Pietruszka

Do sosu z ananasem:
– 400 ml soku ananasowego
– 1 łyżka miodu
– ½ łyżeczki startego świeżego imbiru
– 1 ząbek czosnku
– 3-4 łyżki sosu sojowego
– 1 łyżeczka skrobi
– ½ ostrej papryki lub ostrego sosu (według gustu)
– sól himalajska i świeżo zmielony pieprz
– Mieszanka sałat
– Świeży rozmaryn

PRZYGOTOWANIE:

Image_12.jpg

Marynata i sos ananasowy: dodaj sok z ananasa, miód, imbir, czosnek, sos sojowy, ostrą paprykę, skrobię, sól i pieprz do naczynia i gotuj na średnim ogniu, aż sos zredukuje się o połowę i będzie wyraźnie gęstszy. Pozostaw sos do ostudzenia i jego połowę pozostaw do udekorwania potrawy. Dodaj do drugiej połowy sosy dodaj pokrojoną w kostkę polędwicę wieprzową. Zamarynowane mięso włóż do pojemnika VacSy, a następnie do lodówki i pozostaw na noc, dzięki temu pozostanie świeże przez wiele dni.

Następnego dnia (chociaż możesz przygotować mięso kilka dni wcześniej), nakładaj mięso i plasterki ananasa na przemian na szaszłyki, a następnie smaż przez kilka minut na grillu z każdej strony.

Grilluj oddzielnie kilka plastrów ananasa i podawaj z szaszłykami (posyp je odrobiną soli himalajskiej) i resztą sosu ananasowego

Image_13.jpg

Szaszłyki cielęce z szparagami

SKŁADNIKI:

Do szaszłyków:
– 600 g cielęciny
– 200 – 300 g szparagów

Image_16.jpg

Do marynaty:
– 1 łyżeczka granulek czosnku
– 1 łyżeczka granulek cebuli
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– Pieprz
– 30 ml oliwy z oliwek

Do sosu:
– 2 łyżki drobno posiekanej mięty
– 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 1 ostra papryka
– 50 ml oliwy z oliwek
– 20 ml octu winnego
– Sól, pieprz

Dodatek:
– 400 g gotowanej zielonej soczewicy
– 1 czerwona cebula
– Oliwa z oliwek
– Sól himalajska, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Image_03.jpg

Mięso: Wszystkie składniki do marynaty dobrze wymieszaj w odpowiednim pojemniku VacSy i dodaj pokrojone w kostkę mięso. Zamieszaj ponownie, zamknij pojemnik VacSy i odstaw do lodówki na noc.
Po wyjęciu z lodówki, następnego dnia (chociaż mięso można przygotować kilka dni wcześniej), przygotuje szaszłyki: mięso i szparagi układaj na przemian na drewnianych szpikulcach i podsmażaj na grillu przez kilka minut z każdej strony lub do momentu uzyskania złotego koloru.

Dressing (sos): Wymieszaj w słoiku drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę, ostrą paprykę, oliwę z oliwek, ocet winny, sól i pieprz.

Dodatek: Rozdrobnij drobno pokrojoną czerwoną cebulę na niewielkiej ilości oliwy z oliwek, dodaj ugotowaną soczewicę i krótko podsmażaj, a następnie dopraw solą i pieprzem.

SERWOWANIE:
Soczewicę nałóż po jednej stronie talerza a szaszłyki po drugiej. Przypraw je odrobiną soli himalajskiej i podawaj z cytryną i dressingiem.


Image_10.jpg

Smacznego!

Autor: ZEPTER INTERNATIONAL POLAND

WhatsApp chat